Κρόνος

Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης κατά σειρά απόστασης απο τον Ήλιο στα ~1.443.000.000 χλμ. από αυτόν. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίων, και τον δεύτερο μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος μετά τον Δία. Ο όγκος του είναι 764 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης. Η μέση διάμετρός του είναι ~116.000 χλμ.. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10,7 περίπου Γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε 29,5 γήινα χρόνια περίπου. Ο Κρόνος έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ύπαρξη φωτεινού δακτυλίου γύρω του . Μαζί με τον Δία, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αποτελούν τους αέριους γίγαντες του Ηλιακού Συστήματος. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -140 βαθμοί Κελσίου. Αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (~96.3%), και ήλιο. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει μεθάνιο, αμμωνία, δευτερίδιο του υδρογόνου, αιθάνιο,νερό και υδροσουλφίδιο της αμμωνίας.

Στον νυχτερινό ουρανό συνήθως από τα φωτεινότερα αντικείμενα, και γι αυτό η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Με ένα ζευγάρι καλά κιάλια μπορούμε να δούμε τον Κρόνο σαν ένα πολύ μικρό δίσκο και οριακά να εντοπίσουμε τον δακτύλιο του, καθώς και τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Τιτάνα (σαν ένα αμυδρό ‘αστέρι’ αν γνωρίζουμε την θέση του). Ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος από τα φεγγάρια του, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του Ηλιακού συστήματος μετά τον Γανυμήδη του Δία. Συνολικά τα φεγγάρια του Κρόνου είναι τουλάχιστον 62.

Μέσα από ένα τηλεσκόπιο βλέπουμε την εξωτερική ατμόσφαιρα του η οποία χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες κατά πλάτος Ταινίες και Ζώνες όπως ο Δίας αλλά πολύ πιο αμυδρές στην παρατήρησή τους.

Η μεταβαλλόμενη ατμόσφαιρα του Κρόνου παρουσιάζει κατά καιρούς χαρακτηριστικούς σχηματισμούς όπως φωτεινές και σκοτεινές κηλίδες και ως εκ τούτου, απαιτεί συνεχή παρατήρηση. Οι κλιματικοί κύκλοι μεγάλης κλίμακας που παρατηρούνται διαρκούν αρκετά έτη. Ο χρόνος που μπορούν να διαθέσουν τα επαγγελματικά τηλεσκόπια δεν επαρκεί για την παρακολούθησή του και μόνο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να προσφέρουν συνεχείς παρατηρήσεις σε διαστήματα πολλών ετών.

Οι έμπειροι ερασιτέχνες είναι σε θέση να καταγράφουν τη δομή και την εξέλιξη των ατμοσφαιρικών χαρακτηριστικών, τις αλλαγές των δακτυλίων και πολλών άλλων φαινόμενων.
Μέσα από αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε άρθρα, ομιλίες, εικόνες για το πώς ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν παρατηρήσουν συστηματικά τον γίγαντα Κρόνο και να προσφέρουν στην εξερεύνηση του.

Κρόνος (2013, Μάνος Καρδάσης)Άρθρα σχετικά με τον Κρόνο:

Τα σχόλια είναι κλειστά.