Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης στα 57.909.100 χλμ (ημιάξονας τροχιάς). Είναι μικρός σε μέγεθος σε σχέση με την Γη και λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη. Η ισημερινή διάμετρός του είναι ~4.880 χλμ. Το ημερονυχτιό του διαρκεί 176 γήινες ημέρες σχεδόν διπλάσιο απ’ότι το έτος του, αλλά μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του διαρκεί 59 γήινες ημέρες και η περιφορά γύρω απο την ‘Ηλιο 88 γήινες ημέρες.
Ένας από τους ορατούς πλανήτες δια γυμνού οφθαλμού από την αρχαιότητα, του δόθηκε το όνομα του αγγελιοφόρου Θεού Ερμή λόγω της γρήγορης κίνησης του στον πρωινό ή απογευματινό ουρανό.
Η παρατήρηση του Ερμή όμως αποτελούσε και αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Οι γρήγορες πρωινές και βραδυνές εμφανίσεις του λόγω της γειτνίασης του με τον Ήλιο γίνονται χαμηλά στο ουρανό όπου συνήθως ο ταραχώδης αέρας κάνει το είδωλο του να είναι εντελώς ασταθές. Αυτό σε συνδυασμό με το μικρό φαινόμενο μέγεθος του δίσκου συνετέλεσε στο να έχουμε ελλειπή ή λανθασμένη γνώση για πολλά στοιχεία του πλανήτη μέχρι πρόσφατα. Η αποστολή της NASA Messenger, ολοκλήρωσε την χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη σε υψηλή ανάλυση και μας έδωσε πληθώρα άλλων πληροφοριών. Οι δυσκολίες παρατήρησης, η έλλειψη παρατηρήσιμων αλλαγών και η σύγχρονη ολοκληρωμένη εικόνα για τον πλανήτη από τις διαστημοσυσκευές αποθαρρύνει την παρατήρηση από τους ερασιτέχνες.
Σαν εσωτερικός πλανήτης παρουσιάζει φάσεις όπως η Σελήνη, οι οποίες διακρίνονται σχετικά εύκολα με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Η καταγραφή κάποιων επιφανειακών χαρακτηριστικών πάντα αποτελεί μια παρατηρησιακή πρόκληση για έμπειρους ερασιτέχνες. Σαν εσωτερικός πλανήτης παρουσιάζει φάσεις όπως η Σελήνη, οι οποίες διακρίνονται σχετικά εύκολα με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Eπίσης οι διαβάσεις του Ερμή μπροστά από τον ‘Ηλιο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που αξίζει παρατήρησης.
Άρθρα σχετικά με τον Ερμή: