Αφροδίτη

H Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πλανήτης κατά σειρά απόστασης από τον ‘Ήλιο στα 108.208.930 χλμ., από αυτόν (ημιάξονας τροχιάς). Είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στη Γη, και κατά λίγο μικρότερος σε μέγεθος και μάζα από αυτήν οπότε χαρακτηρίζεται μερικές φορές και δίδυμος με την Γη από πλευράς μεγέθους και μόνον. Η ισημερινή διάμετρός της είναι ~12.103 χλμ.. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, σε 243 γήινες ημέρες (περιστρέφεται κατά την ανάδρομη φορά, δηλαδή από τα ανατολικά προς τα δυτικά) και γύρω από τον Ήλιο σε 224,65 γήινες ημέρες.

Ο πλανήτης Αφροδίτη ίσως έχει τα περισσότερα διαφορετικά ονόματα που θα μπορούσε να έχει ένα ουράνιο σώμα. Όταν συνειδητοποιήθηκε ότι το “άστρο” το οποίο με την επίμονη παρουσία του κοσμούσε τους αρχαϊκούς ουρανούς πριν από την Ανατολή και μετά την Δύση του Ήλιου ήταν ένα και το αυτό ουράνιο σώμα, του έδωσαν μία πληθώρα ονομάτων. Στους Αρχαίους Βαβυλώνιους ήταν γνωστή ως Ιστάρ, η προσωποποίηση του θηλυκού. Oι Αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν Έσπερο ως απογευματινό αντικείμενο και Εωσφόρο ως πρωινό. Ονομαζόταν Vesper (σαφής δανεισμός του Αρχαίου ελληνικού Έσπερος) και Phosphorus από τους Ρωμαίους αντίστοιχα. Ένας από τους ορατούς πλανήτες δια γυμνού οφθαλμού από την αρχαιότητα, δίκαια πιστεύω της δόθηκε το όνομα της ομορφότερης αλλά και συνάμα της πιο μυστηριώδους θεάς.

Αυτό που χαρίζει την ομορφιά και την λαμπρότητα της Αφροδίτης είναι μία υπέρπυκνη ατμόσφαιρα η οποία αντανακλά το Ηλιακό φως. Αυτή η επιφάνεια της ανώτερης ατμόσφαιρας είναι και ό,τι μπορούμε να εποπτεύσουμε από την Γη με ένα τηλεσκόπιο οπτικά. Εξετάζοντας κάποιος όμως την Αφροδίτη υπό το φως της διαστημικής εποχής δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ότι πολλές φορές η ομορφιά είναι επιδερμική καθώς το να μεταβεί κάποιος από τα πυκνά σύννεφα της ατμόσφαιρας προς την επιφάνειά της είναι σαν να κάνει ένα βήμα προς την κόλαση. Αποκαλύφθηκε από τις διαστημοσυσκευές ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά θερμό περιβάλλον, με μία πυκνή δηλητηριώδη ατμόσφαιρα.

Σαν εσωτερικός πλανήτης παρουσιάζει φάσεις όπως η Σελήνη, οι οποίες διακρίνονται εύκολα με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Οι έμπειροι ερασιτέχνες είναι σε θέση να καταγράφουν τη δομή και την εξέλιξη των αμυδρών ατμοσφαιρικών χαρακτηριστικών, καθώς και άλλων φαινόμενων.

Μέσα από αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε άρθρα, ομιλίες, εικόνες για το πώς οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν παρατηρήσουν συστηματικά τον πλανήτη Αφροδίτη και να προσφέρουν στην εξερεύνηση του.

 

Άρθρα σχετικά με την Αφροδίτη:

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.