Ο Άρης είναι ο τέταρτος πλανήτης κατα σειρά απόστασης απο τον ‘Ηλιο στα ~228.000.000 χλμ. από αυτόν (ημιάξονας τροχιάς). Είναι ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε μέγεθος και μάζα του Ηλιακού συστήματος. Η ισημερινή διάμετρός του είναι ~6.800 χλμ.. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 24,6 περίπου Γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε 687 γήινες ημέρες περίπου.
Ονομάζεται και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του. O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή ατμόσφαιρα, με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες σύγκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές». Ο Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το ψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλύπτει μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -20 βαθμοί Κελσίου. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από Διοξείδιο του άνθρακα (~95.3%), ‘Αζωτο και Αργό. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει Οξυγόνο και Μονοξείδιο του ‘Ανθρακα.
Στον νυχτερινό ουρανό σε εποχές που Γή και ‘Αρης βρίσκονται κοντά είναι από τα φωτεινότερα αντικείμενα, και γι’αυτό η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα.
Στον Άρη, με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια διακρίνονται επιφανειακοί σχηματισμοί αλλά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Ατμοσφαιρικά φαινόμενα αποτελούν οι πολικές νεφώσεις (κυρίως εμφανείς κατά την διάρκεια του τοπικού φθινοπώρου/ χειμώνα), οι πάχνες των χειλών (ως λαμπροί μηνίσκοι οι οποίοι καλύπτουν τα χείλη), οι ομίχλες και διάφοροι τύποι διακριτών νεφών (Ορεογραφικά νέφη, και τοπικά ή εποχιακά νέφη). ‘Ενα πολύ σημαντικό και την ίδια στιγμή συγκλονιστικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο του Άρη αποτελούν οι θύελλες σκόνης, οι οποίες εγείρονται ενίοτε στην επιφάνεια του πλανήτη και καλύπτουν τεράστιες περιοχές κάποιες φορές μάλιστα και ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι έμπειροι ερασιτέχνες είναι σε θέση να καταγράφουν τη δομή και την εξέλιξη των ατμοσφαιρικών χαρακτηριστικών, τις αλλαγές των παγοκαλυμμάτων και πολλών άλλων φαινόμενων.
Πρόσφατες αποδείξεις της σημασίας των ερασιτεχνικών παρατηρήσεων ακόμα και σήμερα είναι το μυστηριώδες σύννεφο στον Άρη (πάνω από την περιοχή Terra Cimmeria) που υψώθηκε ως το Διάστημα και καταγράφηκε από ερασιτέχνες το 2012 καθώς και η λεπτομερής καταγραφή της θύελλας σκόνης το 2018.
Μέσα από αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε άρθρα, ομιλίες, εικόνες για το πώς οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν παρατηρήσουν συστηματικά τον πλανήτη ‘Αρη και να προσφέρουν στην εξερεύνηση του.
- Ο ρυθμός μείωσης της Νότιας Πολικής Επικάλυψης του Άρη 2003-2005
- Θύελλα σκόνης στις περιοχές Chryse-Argyre-Thaumasia στον πλανήτη Άρη
- Μια σύνοψη των εποχών του Άρη μέσα από το προσοφθάλμιο, 1995-2001
- Παρατηρώντας τον πλανήτη Άρη το 2003
- Μεθοδολογία Οπτικής Παρατήρησης του Άρη
- Φυσικά στοιχεία του Άρη για το 2003