Εξωπλανήτες

Τα τελευταία χρόνια τόσο η τεχνολογική ανάπτυξη με προσιτές CCD και CMOS κάμερες όσο και η μαζική παραγωγή μεγαλύτερων και φτηνότερων τηλεσκοπίων έχουν φέρει επανάσταση στον αριθμό των ερασιτεχνών αστρονόμων που ασχολούνται όχι μόνο με την αστροφωτογραφία αλλά και με την επιστημονική μέτρηση και παρατήρηση. Ένας από αυτούς τους κλάδους της παρατήρησης είναι και οι “Διαβάσεις Εξωπλανητών”.

Οι διαβάσεις εξωπλανητών είναι η μέθοδος με την οποία παρατηρούμε την πτώση της φωτεινότητας ενός άστρου (του λεγόμενου “μητρικού άστρου”) την ώρα που ανάμεσα σε αυτό και σε εμάς περνάει ο πλανήτης που περιφέρεται γύρω του. Η μέθοδος με την οποία γίνεται αυτό είναι σε γενικές γραμμές ίδια με την μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την παρατήρηση άλλων μεταβλητών αστέρων και βασίζεται στην σύγκριση της φωτεινότητας του άστρου “στόχος” με αυτή των άστρων “σύγκρισης”. Έναν πολύ αναλυτικό οδηγό παρατήρησης που αφορά τα μεταβλητά άστρα και την χρήση κάμερας CCD μπορείτε να βρείτε εδώ : AAVSO Οδηγός παρατήρησης στα Ελληνικά

Wasp 52b

Στον Σ.Ε.Α. μια μικρή ομάδα αποτελούμενη από τρεις παρατηρητές συνεισφέρουμε ενεργά σε ένα (από τα πολλά) πρόγραμμα της επιστημονικής κοινότητας που αφορά την παρατήρηση εξωπλανητών για την υποστήριξη της αποστολής “Ariel” η οποία αναμένετε να εκτοξευθεί το 2028. Για να έχει όμως όσο μεγαλύτερη επιτυχία μπορεί η αποστολή αυτή, υπάρχει μεγάλη ανάγκη ώστε οι “εφημερίδες” διαβάσεων των εξωπλανητών που θα παρατηρήσει το Ariel να είναι όσο ποιο έγκυρες γίνεται. 

Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε το πρόγραμμα EXOCLOCK το οποίο ξεκίνησε από την πρωτοβουλία του Άγγελου Τσιάρα και της Αναστασίας Κόκορη με το πρόγραμμα ExoWorld Spies. Στόχος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων με παρατηρήσεις εξωπλανητών ώστε να καταγράφονται όλες οι αλλαγές στα μοντέλα πρόβλεψης των διαβάσεων.

Στην περίπτωση που ήδη κάνετε παρατήρηση μεταβλητών άστρων που θέλετε και εσείς να συνεισφέρετε, δείτε το παρακάτων βίντεο με το πως αναλύουμε τις εικόνες μας και πως τις ανεβάζουμε στην βάση δεδομένων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.