Τομέας Κομητών

Συντονιστής τομέα:  Μπελιάς Ιωάννης

Οι κομήτες είναι πλούσια σε πάγο και σκόνη σώματα που κάνουν την εμφάνιση τους όταν πλησιάζοντας προς τον Ήλιο η θερμότητα εξαερώνει τις παγιδευμένες πτητικές ουσίες τους .

Τα πιο ορατά και διακριτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κομητών είναι η κόμη και η ουρά. Εντούτοις, το μεγαλύτερο μέρος της μάζας ενός κομήτη περιέχεται μέσα σε έναν συγκριτικά μικροσκοπικό κεντρικό πυρήνα,ο οποίος έχει και το περισσότερο επιστημονικό ενδιαφέρον μιας και η προέλευση του σχετίζεται με τον πρωτοπλανητικό δίσκο.

Για τους παρατηρητές όμως η μαγεία του θεάματος και της καταγραφής εκτείνεται σε όλα τα μέρη του κομήτη και τις εναλλασόμενες μορφές και πολλές φορές τροχιές τους.

Οι “αλήτες του διαστήματος” είναι τις περισσότερες φορές απρόσκλητοι, απρόσμενοι και έτοιμοι να εντυπωσιάσουν τον έμπειρο ή μη παρατηρητή…

Η κύρια ενασχόληση του τομέα είναι η φωτογραφική καταγραφή κομητών και η αρχειοθέτηση των παρατηρήσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν μια χρήσιμη βάση για μελέτη, σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ερευνητικό ενδιαφέρον από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αστρονόμους.

Άρθρα σχετικά με τον τομέα:

Τα σχόλια είναι κλειστά.