Παρουσίαση βιβλίων από το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Παρουσιάζουμε τα βιβλία που λαβαμε από το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. .

1) Από τον Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης κ. Παύλο Μωραΐτη:
α) Τα πρακτικά του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.
Την ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση των πρακτικών κοσμεί το καλλιγραφικό σχέδιο του κ. Μωραΐτη στο οπισθόφυλλο. Πράγματι, αν και άργησε κατά δύο χρόνια, συγχαρητήρια για την πληρότητα και την επάρκεια των πρακτικών. Αξίζει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη κάθε ερασιτέχνη αστρονόμου.

β) Το ετήσιο έντυπο του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης « 40o 37′ ».
Το ετήσιο έντυπο το οποίο παρέτεινε την ζωή του κατά δύο ακόμη έτη όπως αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του, το βρήκαμε εντυπωσιακά αναβαθμισμένο, με άρθρα που άπτονται της παρατηρησιακής αστρονομίας όπως την αναφορά του Αριστείδη Βούλγαρη για τον κομήτη Machholz και το εξαίρετο άρθρο του Γιώργου Πιστικούδη για την εικονοληψία πλανητών με μία κάμερα δικτύου.

2) Από την Αστρονομική Εταιρεία της Κέρκυρας:
α) « Το Αστεροσκοπείο της Κέρκυρας » του κ. Γεωργίου Ζούμπου.
Μια πολύ καλή ιστορική μελέτη η οποία αφορά την άνθηση της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Κέρκυρα (τέλη 19ου, αρχές 20ου αιώνα) υπό την ακτινοβολία του Felix Lamech, την δημιουργία της Αστρονομικής Εταιρείας της Ελλάδος και την εμφάνιση του εξαίρετου Ιωάννη Φωκά.
Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε.

β) Εκπληκτική έκδοση του κειμένου του Felix Lamech: « Το νεφέλωμα Μ42 του Ωρίωνα ».
Ένα κείμενο με ιστορική αξία το οποίο μεταφέρει τον ενθουσιασμό και το πάθος αυτού του ανθρώπου για την διερεύνηση του ουρανού. Πρόκειται για την σκιαγράφηση μίας σημαντικής προσωπικότητας η οποία σίγουρα θα δώσει νέο αίμα στον ενθουσιασμό κάθε σύγχρονου ερασιτέχνη.

3) Από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου:
– Περιοδικό « Ουρανός ».
Εκδίδεται για περισσότερο από 10 χρόνια ανελλιπώς. Σίγουρα και αυτό το έντυπο φιλοξενεί περισσότερα αμιγώς παρατηρησιακά θέματα καθρεφτίζοντας την παρούσα κατάσταση της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

4) Από την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας:
– Περιοδική Έκδοση « Τα μυστήρια του σύμπαντος ».
Λάβαμε ένα έξοχο τεύχος το οποίο αντανακλά φυσικά την φιλοσοφία και τους στόχους των εκδοτών του. Δεν υπάρχει η παρουσίαση αστρονομικών θεμάτων όπως θα την φανταζόμασταν ή θα την θέλαμε ίσως. Δεν υπάρχουν μέσα στις 35 σελίδες αυτού του εντύπου παρατηρησιακά θέματα εκτός ίσως από το άρθρο: «Οδηγός παρατήρησης του ουρανού» απαντώντας στα στοιχειώδη ερωτήματα του τι είναι αστέρι ή τι είναι πλανήτης. Το περιοδικό όμως αυτό, ίσως συμπληρώνει ένα κενό στις εκδόσεις αστρονομικού περιεχομένου με άρθρα μεγάλων επιστημόνων, όπως το εξαίρετο πράγματι άρθρο του μεγάλου Θανάση Φωκά, μίας εμβληματικής προσωπικότητας παγκοσμίου κύρους. Ενδιαφέροντα άρθρα υπάρχουν επίσης και από τον καθηγητή Σταύρο Αυγολούπη και τους Ελένη Λιβανίου και Πέτρο Ροβίθη. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια.

image_pdfSave as ...image_print2 print ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.