— Αναφορά #6 / Ιούνιος 2004
Μια νέα εικόνα από τον κομήτη (10 Μαίου) μαζί με άστρα σύγκρισης
— Αναφορά #5 / Μάιος 2004
Νέες εικόνες του C/2001 Q4 (NEAT) από τις 15 και 18 Μαϊου, του Δημήτρη Κολοβό:
— Αναφορά #4 / Μάιος 2004
Εικόνες του C/2001 Q4 (NEAT) από τις 10 και 11 Μαίου, του Δημήτρη Κολοβό:
— Αναφορά #3 / Μάιος 2004
Αυτό το μήνα 3 φωτεινοί κομήτες είναι παρατηρήσιμοι με κιάλια . Ο C/2002 T7 (LINEAR) που είναι ορατός λίγο πριν την ανατολή λίγες μοίρες πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στον αστερισμό των Ιχθύων .Ο κομήτης με την πάροδο των ημερών αυξάνει σε φωτεινότητα αλλά χάνει σε ύψος κάνοντας την παρατήρηση δύσκολη και σε λίγες μέρες αδύνατη.
Λίγο βορειότερα στον αστερισμό της Ανδρομέδας και μερικές μοίρες πάνω από τον ορίζοντα αλλά σε καλύτερη θέση απ’ ότι ο C/2002 Τ7 βρίσκεται ο C/2004 F4 (Bradfield) ο οποίος ανακαλύφθηκε από τον ομώνυμο ερασιτέχνη πριν μερικές εβδομάδες. Ο κομήτης κερδίζει καθημερινά ύψος αλλά χάνει εντυπωσιακά σε φωτεινότητα.
Απο σήμερα όμως 4 Μαίου ξεπηδά από τον δυτικό ορίζοντα ο εντυπωσιακότερος όλων που αναμένεται να φτάσει το 1ο-2ο μέγεθος ο C/2001 Q4 (NEAT) με αισθητά μεγάλη ουρά .Την περίοδο 5 – 10 Μαίου θα βρίσκεται στην καλύτερη θέση ως αναφορά την φωτεινότητα αλλά και το ύψος που θα είναι αρκετές μοίρες πάνω από το δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι μεγάλη σημασία έχει να καταγράφουμε τίς παρατηρήσεις με τον τρόπο που περιγράφεται στον οδηγό παρατήρησης κομητών.
Για ανεύρεση χρήσιμων χαρτών θέσης και αστεριών σύγκρισης δείτε:
http://www.shopplaza.nl/astro/
Για τις εφημερίδες των κομήτων εδώ:
http://encke.jpl.nasa.gov/eph.html
Για όποια βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μου.
— Αναφορά #2 / Δεκέμβρης 2003
Ο Κομήτης C/2002 T7 (LINEAR) συνεχίζοντας την πορεία του πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας βρίσκεται σε ιδανική θέση και είναι αρκετά φωτεινός για παρατήρηση με κιάλια από σκοτεινούς ουρανούς και με τηλεσκόπιο ακόμα και απο την Αθήνα ! Ανακαλύφθηκε στις 14 Οκτ. 2002 από την ομάδα LINEAR στον αστερισμό του Βοώτη με μέγεθος 17.5.Τότε φαινόταν σαν ένα δισκάκι λίγο μεγαλύτερο από τα αστέρια γύρω του.
Αυτή τη στιγμή έχει μέγεθος m1@8.5 και διαρκώς γίνεται φωτεινότερος στην πορεία του προς τη δύση. Αναλύτικα η τελευταία παρατήρηση μου είχε τα ακολούθα αποτελέσματα :
2003 Dec. 28.81 UT: m1=8.6, Dia=2′,DC=4…25cm SCT (96x)…Manos Kardasis (Glyfada, Athens, Greece)[light pollution-not round coma]
— Αναφορά #1 / Δεκέμβρης 2003
Τον τελευταίο καιρό και μέχρι την άνοιξη 3 κομήτες είναι αρκετά φωτεινοί και παρατηρήσιμοι με κυάλια από σκοτεινούς ουρανούς:
Ο γνωστός περιοδικός κομήτης του Enche ο οποίος έφτασε περίπου το 6ο μέγεθος (m1) πριν κρυφτεί απ’ το φως του ήλιου δεν κατάφερα παρά τις προσπάθειες να τον παρατηρήσω μέσα από την Αθήνα (όταν ο καιρός το επέτρεπε ) λόγω της φωτορύπανσης και της χαμηλής επιφανειακής λαμπρότητας του κομήτη. (Υπενθυμίζω ότι σαν μέγεθος m1 ορίζουμε το συνολικό μέγεθος ενός κομήτη, έτσι όταν αυτός είναι διάχυτος με μικρό DC και μεγάλη επιφάνεια παρ’ ότι μπορεί να έχει π.χ. μέγεθος m1=6 είναι πολύ δύσκολα οπτικά παρατηρήσιμος από περιοχές με φωτορύπανση).
Ο κομήτης C/2002 T7 (LINEAR) γύρω στις 21.00 αυτές τις μέρες βρίσκεται σχεδόν στο ζενίθ του ουρανού της Ελλάδας και κατευθύνεται γρήγορα δυτικά .
Θα είναι παρατηρήσιμος μέχρι τις αρχές Μαρτίου .Κατάφερα να τον παρατηρήσω στις 18/12 και τα αποτελέσματα είναι τα εξής σύμφωνα με τη σύνταξη που πρέπει να αποστέλονται οι παρατηρήσεις στο JPL της NASA. (http://encke.jpl.nasa.gov/)
Για τη σύνταξη της φόρμας της BAA δείτε στον οδηγό παρατήρησης κομητών αυτού του site.
2003 Dec. 18.85 UT: m1=9.2, Dia.=2′, DC=4, Tail: no tail… 25cmSCT…Manos Kardasis( Glyfada-Athens,Greece). [ Light pollution ]
Ο κομήτης ειναι περίπου 9ου μεγέθους και αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2ο.
Ενας τρίτος κομήτης αναμένεται να φτάσει και αυτός το δεύτερο μέγεθος και είναι ο C/2001 Q4 (NEAT) αλλά προς το παρόν είναι ορατός μόνο απο το νότιο ημισφαίριο. Στην Ελλάδα θα αρχίσει να είναι ορατός από το Μάιο του 2004.
Οι χάρτες για να βρείτε τους κομήτες βρίσκονται εδώ: