Θύελλα σκόνης στις περιοχές Chryse-Argyre-Thaumasia στον πλανήτη Άρη

Μία αξιόλογη θύελλα σκόνης έχει ξεσπάσει στον πλανήτη Άρη η οποία καταγράφεται από τον D.C. Parker σε εικόνα του στις 13 Δεκεμβρίου.

Εικόνα του D.C. Parker (2003) που δείχνει την θέλλα σκόνης στον Άρη

Εικόνα Parker για την θύελλα σκόνης στον Άρη.

Όπως αναφέρει ο Parker, η θύελλα στην παρούσα φάση της καλύπτει τις περιοχές: Chryse, Erythraeum M, Aurorae Sinus, Candor, με μικρότερα νέφη στην Βόρια πλευρά της περιοχής Argyre. Τυπικά οι θύελλες σε αυτήν την περιοχή ξεσπούν στην Ανατολική πλευρά του φαραγγιού Valles Marineris ή στην Νοτιοανατολική Chryse.

Στοιχεία από τις 14-16 Δεκεμβρίου εμφανίζουν μία εξάπλωση της σκόνης η οποία περιλαμβάνει μέρος της περιοχής Thaumasia.

Εποχιακά, η μεταγενέστερη γνωστή θύελλα σκόνης άρχισε σε Ls = 311deg. τον Δεκέμβριο του 1924, κατά συνέπεια το παρόν συμβάν (Ls = 315deg.) δεν ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό τα στατιστικά δεδομένα.

Ο Άρης βρίσκεται καλά τοποθετημένος για παρατηρητές στα Βόρια εύκρατα πλάτη αλλά χρειάζεται σταθερή ατμόσφαιρα για την μελέτη του μικρού πια δίσκου. Προς το παρόν, μόνον το ανατολικό άκρο των περιοχών που έχουν επηρεαστεί μπορεί να γίνει ορατό στην διαχωριστική γραμμή με τον πλανήτη αρκετά μετά τον μεσημβρινό, αλλά οι περιοχές της θύελλας θα είναι καλύτερα τοποθετημένες αργότερα καθώς γίνονται ορατές προς απογευματινό (προπορευόμενο) χείλος.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι πιθανή επέκταση της θύελλας σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε να θέση σε κίνδυνο την απόλυτη επιτυχία των αποστολών, Mars Exploration Rovers και Beagle 2.

image_pdfSave as ...image_print2 print ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.