Εκδήλωση του ΣΕΑ για την παρατήρηση της ολικής έκλειψης Σελήνης στο 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου, και παρατηρήσεις της έκλειψης

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο προαύλιο του 4ου Λυκείου για την παρατήρηση της ολικής έκλειψης Σελήνης (2007)
Εικόνα 1
Διάφορες στιγμές από την εκδήλωση στο προαύλιο του 4ου Λυκείου.

Το βράδυ του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2007, διοργανώθηκε παρατήρηση της ολικής έκλειψης Σελήνης από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Σ.Ε.Α), στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού Λυκείου Χαϊδαρίου. Η εκδήλωση που ήταν ανοιχτή στο κοινό, είχε γίνει γνωστή στη γύρω περιοχή από αφίσες που είχαν τοιχοκολληθεί μερικές ημέρες πριν από τον Ιάκωβο Στρίκη.

Κατά τις 19.00 άρχισε η μεταφορά εξοπλισμού από τα μέλη του Σ.Ε.Α στο χώρο του σχολείου, και στις 21.00 ο εξοπλισμός είχε στηθεί. Από τον κ. Ραφαήλ Σαγόνια είχαμε ένα καταδιοπτρικό 8″, από τον Στρίκη Ιάκωβο 2 διοπτρικά 6″ και 4″ και από τον συγγραφέα ένα φακό 200mm συνδεδεμένο με webcam. Όλα βρίσκονταν σε ισάριθμες ισημερινές στηρίξεις. Φωτογραφικές μηχανές υπήρχαν και στο 6″ διοπτρικό και στο καταδιοπτρικό. Σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη μεταφορά, αλλά και στη συναρμολόγηση του εξοπλισμού έπαιξαν οι μαθητές της 3ης τάξης του Λυκείου. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννη για τον καθοριστικό τρόπο επίλυσης της προβληματικής επαφής στο τροφοδοτικό της βάσης μου!

Εικόνες του προγράμματος προβολής της εικόνας από την webcamera
Εικόνα 2
Αριστερά: Παραμετροποίηση των επιλογών του προγράμματος προβολής της εικόνας από την webcamera.
Δεξιά: Ο φορητός υπολογιστής βρίσκεται σε ένα θρανίο και το φαινόμενο εξελίσσεται σε πλήρη οθόνη.

Η προσέλευση του κοινού και των υπολοίπων μελών ξεκίνησε κατά τις 22.00. Ήρθαν αρκετοί φίλοι οι οποίοι έστησαν και δικούς τους τρίποδες με κιάλια ή φωτογραφικές μηχανές. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου υπήρχαν 40 με 50 άτομα στο χώρο, ενώ ο συνολικός αριθμός που πέρασε από την εκδήλωση υπολογίστηκε γύρω στους 100.

Η στήριξη με τη webcam, πρόβαλλε σε πραγματικό χρόνο και σε πλήρη οθόνη σε φορητό υπολογιστή την εικόνα της σελήνης και αποτέλεσε πόλο έλξης των παρευρισκομένων. Επίσης, η κάμερα έσωζε μια εικόνα ανά δευτερόλεπτο σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο. Ο φακός 200mm και τα φίλτρα IR-block και contrast boost, παραχωρήθηκαν στον συγγραφέα από τον Ιάκωβο Στρίκη για την περίσταση.

Σύνθεση της ολικής έκλειψης Σελήνης (2007) από το 6" διοπτρικό του Ιάκωβου Στρίκη.
Εικόνα 3
Σύνθεση από το 6″ διοπτρικό

Ο καιρός δυστυχώς δεν είχε και ιδιαίτερα…’καλή διάθεση’. Όσο περνούσε η ώρα μαζεύονταν και περισσότερα σύννεφα. Τελικά στην αρχή της ολικής φάσης ο ουρανός άνοιξε λίγο, έτσι ώστε όλοι μπόρεσαν να απολαύσουν το ξεχωριστό θέαμα του κόκκινου σεληνιακού δίσκου.

Κατά τις 3.00 τα ξημερώματα Κυριακής όμως αναγκαστήκαμε να τα μαζέψουμε, αφού πλέον ήταν δύσκολο να διακρίνει κάποιος τη θέση της σελήνης πίσω από τα σύννεφα!

Σύνθεση εικόνων της ολικής έκλειψης Σελήνης (2007) από τον Fred Ley.
Εικόνα 4
Σύνθεση εικόνων της έκλειψης από τον Fred Ley.

Βέβαια, όλοι οι παρευρισκόμενοι ανεξαρτήτως αστρονομικής εμπειρίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το υπέροχο αυτό ουράνιο φαινόμενο, χάρη στη συνεργασία και το μεράκι τόσων ανθρώπων από τον Σ.Ε.Α, και το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου.

Μέχρι την επόμενη έκλειψη, καλές παρατηρήσεις!

image_pdfSave as ...image_print2 print ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.