Για το κοινό

Παρόλο που η κατεύθυνση του ΣΕΑ είναι αμιγώς παρατηρησιακή δεν λείπουν δράσεις διάδοσης της Αστρονομίας για το ευρύτερο κοινό, που σκοπό έχουν την ενημέρωση αλλά και την περαιτέρω διέγερση του ενδιαφέροντος (Voutyras et al. 2013).

Από την ίδρυσή του το 2003, έχουμε διοργανώσει και συμβάλλει σε πλήθος τέτοιων δράσεων. Αναπόσπαστο μέρος της προσέγγισής μας είναι να συνοδεύουμε πάντα τις ομιλίες μας με παρατήρηση μέσα από τα τηλεσκόπιά μας (στοχεύοντας τον Ήλιο ή διάφορα άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα όπως οι πλανήτες). Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία βοηθάει στην αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού και μπορεί να διεγείρει νέους παρατηρητές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς είναι μια μεγάλη σειρά δράσεων αφιερωμένες στο “Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009” που διοργάνωσε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Η σειρά αυτή αποτέλεσε και την μοναδική παρουσίαση δραστηριοτήτων εκ μέρους της Ελλάδας στον τελικό απολογισμό του προγράμματος (Russo and Lindberg Christensen 2010). Σε πολλές περιπτώσεις οι δραστηριότητες για το κοινό ταυτίζονται με μαθήματα και εργαστήρια.

Εκτός αυτών, ο ΣΕΑ και ο Οδοιπορικός Σύλλογος Πειραιώς ήταν συνδιοργανωτές της 3ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων το 2009, που έλαβε χώρα στο καταφύγιο του Οδοιπορικού και σε συνεργασία με το ​ Hackerspace.gr και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Κυριακίου συνδιοργάνωσε την ​ 8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων το 2014, που ήταν και η πολυπληθέστερη εξόρμηση Αστρονομίας πανευρωπαϊκά (~1000 συμμετοχές).

Επίσης, το Hackerspace.gr και ο ΣΕΑ ήταν συνδιοργανωτές του ​ NASA International Space Apps Challenge 2013  στην Ελλάδα, μιας μεγάλης εκδήλωσης με αντικείμενο την εξερεύνηση του διαστήματος, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Μάλιστα μία από τις ομάδες (Popey on Mars) απέσπασε και το πρώτο βραβείο (Best Mission Concept).


Η παρακάτω ομιλία αποτελεί μια σύνοψη της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί.

Ο. Βουτυράς : “10 χρόνια ανάπτυξης μεθόδων διάδοσης της Αστρονομίας από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Aστρονομίας (ΣΕΑ)”
[8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων, Θάσο, 11-13 Οκτ. 2013]
Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια παρουσίας του ΣΕΑ στην Ελληνική και διεθνή κοινότητα, παρουσιάζονται σε αυτή την ομιλία η εμπειρία του ΣΕΑ σχετικά με τις μεθόδους, την οργάνωση, τα εργαλεία και προτάσεις για τη διάδοση της Αστρονομίας.


Αναφορές
— Russo P. and Lindberg Christensen L. 2010,
“International year of Astronomy 2009 – Final Report”,
International Astronomical Union, p. 640, ISBN: 978-3-923524-65-5
https://www.astronomy2009.org/resources/documents/detail/iya2009_final_report/
– Voutyras O., Maravelias G., Bellias I., Kardasis E. 2013 : ​
“10 Years of Developing Outreach Techniques and Best Practice by the Hellenic Amateur Astronomy Association”,
European Planetary Science Congress 2013, London, UK, 8-13 Sept., id.EPSC2013-798,
2013EPSC….8..798V