Υλικό από τον κύκλο σεμιναρίων “Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία”
Τον Φεβρουάριο ολοκληρώσαμε τον κύκλο σεμιναρίων “Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία” που τρέξαμε από τον Δεκέμβριο του 2018. Στην παρούσα σελίδα θα κάνουμε διαθέσιμο όλο το υλικό που παράχθηκε κατά την διάρκεια αυτών των σεμιναρίων.
Να παρακολουθείτε την σελίδα αυτή για μελλοντικές ανανεώσεις !
– 25/4/2019: βίντεο από το 1ο μάθημα
– 23/4/2020: βίντεο από το 2ο και 3ο μάθημα, παρουσιάσεις 1ου μαθήματος
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018
— Εισαγωγή στην ερασιτεχνική παρατηρησιακή Αστρονομία (Μ. Καρδάσης και Γ. Μαραβέλιας)
Στην πρώτη μας συνάντηση θα αναφερθούμε στην Παρατηρησιακή Αστρονομία η οποία μας προσφέρει την απόλαυση της άμεσης παρατήρησης και καταγραφής των ουράνιων σωμάτων με κάθε δυνατό μέσο. Θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές κοινότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό που ασχολούνται συστηματικά με αυτήν και τις διάφορες σχετικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα.
(pdf παρουσίασης)
— Κάτω από τον ουράνιο θόλο (Ο. Βουτυράς)
Στην παρουσίαση αυτή θα κάνουμε μια εισαγωγή στον ουράνιο θόλο, τους αστερισμούς, την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, καθώς και σε μεθόδους προσανατολισμού και υπολογισμού της ώρας με απλή παρατήρηση του ουρανού!
(pdf παρουσίασης)
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018
— Αποκρυπτογραφώντας το Φως (Ο. Βουτυράς)
Στη συνάντηση αυτή θα μάθουμε ποια είναι η φύση του φωτός και πώς την εκμεταλλευόμαστε για να κατανοήσουμε και να μελετήσουμε τα ουράνια αντικείμενα, μέσα από τεχνικές φωτομετρίας και φασματοσκοπίας.
— Κάμερες, τηλεσκόπια και άλλα καλούδια (Ι. Στρίκης)
Τι χρειαζόμαστε για να παρατηρήσουμε ουράνια αντικείμενα; Ξεκινώντας από το μάτι μας ως όργανο παρατήρησης εξετάζουμε πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε με τηλεσκόπια και κάμερες.
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019
— Ήλιος το “Άστρο της Ημέρας” (Ι. Στρίκης)
Ελάτε μαζί μας και περιπλανηθείτε ίσως στην πιο βίαιη γωνία του Ηλιακού μας συστήματος, η οποία όμως είναι υπεύθυνη για την ζωή στην Γη. Δείτε πώς παρατηρούμε τον Ήλιο και πώς είναι να γίνεσαι και εσύ για μία ημέρα ταξιδιώτης στο διάστημα.
— Τα άλλα “φεγγάρια” της Γης (Κ. Αγγελής – Π. Παπαδέας)
Σε αυτό το μάθημα θα γίνει εισαγωγή στα τεχνητά αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τη Γη στο διάστημα, την ιστορία τους, τις πιθανές τροχιές τους και τις παρατηρησιακές τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να τα καταγράψουμε.