Για το κοινό

Ένας σημαντικός ρόλος του ΣΕΑ αποτελεί η επαφή με το κοινό. Σίγουρα ο άμεσος στόχος είναι η παρατηρησιακή Αστρονομία, πλην όμως η διάδοση της Αστρονομίας γενικότερα και η γνωριμία των ανθρώπων με τον ουρανό είναι το  σημαντικότερο πρώτο βήμα.

Ήδη από την γέννεση του το 2003 ο ΣΕΑ διοργανώνει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις για το κοινό, μέσα από ομιλίες και κυρίως μέσα από την προσφορά των αστρονομικών του οργάνων για την άμεση παρατήρηση του ουρανού από το κοινό.

Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του ΣΕΑ αποτέλεσε μια μεγάλη σειρά δράσεων αφιερωμένες στο “Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009”, που αποτέλεσαν και την κύρια εκπροσώπηση της Ελλάδας (Russo and Lindberg Christensen 2010).

Εκτός αυτών, ο ΣΕΑ και ο Οδοιπορικός Σύλλογος Πειραιώς ήταν συνδιοργανωτές της 3ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων το 2009, που έλαβε χώρα στο καταφύγιο του Οδοιπορικού και σε συνεργασία με το ​ Hackerspace.gr και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Κυριακίου συνδιοργάνωσε την ​ 8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων το 2013, που ήταν και η πολυπληθέστερη εξόρμηση Αστρονομίας πανευρωπαϊκά. Επίσης, το Hackerspace.gr και ο ΣΕΑ ήταν συνδιοργανωτές του ​ NASA International Space Apps Challenge 2013  στην Ελλάδα, μιας μεγάλης εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο, με αντικείμενο την εξερεύνηση του διαστήματος. Μάλιστα μία από τις ομάδες (Popey on Mars) απέσπασε και το πρώτο βραβείο (Best Mission Concept).

Αναφορές
— Russo P. and Lindberg Christensen L. 2010,
“International year of Astronomy 2009 – Final Report”,
International Astronomical Union, p. 640, ISBN: 978-3-923524-65-5
https://www.astronomy2009.org/resources/documents/detail/iya2009_final_report/

Τα σχόλια είναι κλειστά.